söndag 21 februari 2010
Barsjabröd som hos Saltå kvarn
Mera surdegsbröd har det blivit på min surdegsstart. Den står i kylskåpet med en lapp på locket "mata mig varje torsdag". Den växer fortare än jag hinner baka. Om det är någon i grannskapet som vill ta del av starten så är det fritt fram att hämta!
Brödet blev segt och lite lätt syrligt. Det var gott och ganska så hållbart. Efter några dagar smular det lite, men är då gott att rosta. Receptet från Saltå kvarn är med exakta jäsningstemperaturer, mjöl uppvägt på grammet och jäsning i korgar. Jag jobbar efter måttet "mellan tummen och pekfingret" och resultatet blev bra trots det.
Till brödet har jag använt surdegsstart -se länk;
http://bakathosemma.blogspot.com/2010/01/surdegsstart-steg-1.html
och rågsurdeg -se länk;
http://bakathosemma.blogspot.com/2010/01/valnotsbrod.html
Barsjabröd 2 limpor
750 gram rågsurdeg
2 - 2 1/2 dl vatten 20 grader
ca 8 dl vetemjöl (dinkel eller lantvetemjöl)
3 1/2 dl grahamsmjöl
1 msk havssalt
1 msk kummin
5 gram jäst
Rör ut jästen i det ljumma vattnet, när jästen lösts upp tillsätt då rågsurdegen. Blanda därefter i mjöl, salt och kummin. Knåda med degkrokarna i ca 5 minuter.
Låt degen vila. Efter 1 timme tar du upp degen och knådar den till en rund bulle och låt den vila så i 10 minuter. Forma därefter degen till 2 avlånga limpor och lägg dem för att jäsa på en plåt med bakduk över i 1-2 timmar. När brödet har jäst klart ska det gräddas i ugn med 250 grader. Efter 10 minuter sänker du värmen till 180 grader och låt bröden gräddas ytterligare 40 minuter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar