måndag 22 februari 2010

Härliga cupcakes




Har ett riktigt bra recept på saftiga cupcakes från Leila Lindholm. När yngsta dottern skulle döpas bakade jag 40 cupcakes med rosa och vit glasyr (översta bilden) i stället för doptårta, det blev succé. Idag kommer svärmor och hennes man på besök från Östergötland. Då vill jag bjuda på hembakat till fikat. Med samma grundrecept som det jag använde till dopet använde jag till de jag bakade idag med blåbär och pajcrunch ovanpå (understa bilden). Jättegott!

Ett litet tips! Om ni vill baka stora cupcakes/muffins, ställ då bakformarna i en muffinplåt. Har du ingen sådan, försök att hitta hårda papperformar. Då får de fin form och rinner inte ut.

Grundrecept; till 12 stora cupcakes
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
rivet skal och saft av 1 citron

Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt.
Blanda i mjölk och smält smör.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ned i äggsmeten.
Blanda i citronrivet och saften.
Fyll bakformar till en 2/3 med smet.
Grädda mitt i ugn med 175 grader i ca 15 minuter

Till cupcakes med frosting;
60 gram mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
100 gram philadelphiaost
karamellfärg om man vill. Jag delade frostingen i två byttor, en behöll jag vit och den andra färgade jag med lite röd karamellfärg.

Rör ihop ingredienserna och färgsätt enligt smak.
Toppa med frostingen över dina cupcakes när de har svalnat.
Garnera med strössel.

Till cupcakes med blåbärspajsmul
Den här toppingen/fyllningen ska göras innan du gräddar dina cupcakes.

Fyllning
2-5 dl blåbär (frysta eller färska)

Pajsmul
75 gram kallt smör
2 dl havregryn
1 dl mjöl
1 dl strösocker

Varva smet och blåbär. Blanda ihop ingredienserna till crunchen och strö över toppa med. Grädda i ugn med 200 grader i 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar