tisdag 26 januari 2010
Surdegsstart
Måste erkänna att jag är en rookie på det här med surdegar. Testade lite grann i höstas med varierande resultat. Det här receptet på surdegsstart kommer från Saltå kvarn. Vi får se om det blir något av det.
Deg och steg 1
100 gram vetemjöl
100 gram grahamsmjöl
100 gram mosade russin
1 tsk rumstempererad honung
2 dl vatten 45 grader
Blanda noga samman alla ingredienser till en jämn vätska/smet. Låt surdegsstarten vila i bunken av plast eller glas med tätslutande lock under 2-4 dagar i 28-30 graders temperatur. Utrymmet ovanför kylskåpet brukar hålla en lagom temperatur. Skaka på burken 1-2 gånger per dag.
Nu har min surdeg legat i 3 dagar. Idag öppnade jag locket för första gången och det ser ut som steg 1 har lyckats! Degen bubblade och luktade syrligt, precis som den ska. Idag är det dags för deg 2 som ska blandas i deg 1 och sedan stå ytterligare 1-2 dagar. Man får inte ha bråttom när man ska baka surdegsbröd, den saken är ju klar!
Till deg 2 behövs;
2 dl vatten 45 grader
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
Blanda alltsammans med deg 1 och sätt på locket och upp ovanför kylskapet igen. Där ska den nu stå i 1-2 dagar tills den bubblar och luktar syrligt. Håll tummarna nu!
När surdegsstarten är färdig förvaras den i kylslåp i burken med tätslutande lock. "Mata" den en gång i veckan med 1/2 dl vatten (45 grader) 1 msk vetemjöl och 1 msk grahamsmjöl. Rör om noga.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar