måndag 15 februari 2010

Semlor



Äntligen är det dags för årets semla! Vi tjuvstartade redan i lördags med att baka semlebullarna. Läste att de bästa semlorna äter du i år på restaurang LUX. Tydligen görs de på beställning så de ska vara alldeles pinfärska, precis som hemma alltså!

Till ca 10 bullar behöver du;
25 gram jäst
75 gram smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
1 tsk kardemumma
1 nypa salt
7 dl vetemjöl

Fyllning
300 gram mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl grädde
Florsocker

Smält smöret, blanda i mjölken och värm till allt är fingervarm. Smula jästen i en bunke. Höll vätskan över jästen, lite i taget och rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma. Därefter mjölen som du blandar i med degkrokar. Spar dock ca 1/2-1 dl till utbaket. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter. När degen jäst färdigt så tar du upp degen på bakbordet och knådar den jämn och fin. Forma den sedan till 10 jämnstora bullar. Låt bullarna jäsa ytterligare 30 minuter på plåten. Grädda dem sedan i ca 10 minuter i ugn med 225 grader.

När bullarna har svalnat skär du av toppen och gröper ur lite av själva bullen.
Blanda urgröpet tillsammans med mandelmassan och mjölken. Läg sedan tillbaka blandningen i bullen, toppa med grädde och lägg på toppen. Sikta över lite florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar