Jättesmarriga baguetter med recept från min favorit bakbok "a piece of cake" av söta Leila Lindholm. Lyxigt att bjuda på till lördagsmiddagen.
Först gör du en så kallad poolish;
5 gram jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl
Smula jästen och lös upp den med vattnet.
Tillsätt sedan mjölet och arbeta med krokar tills degen är lös och slät.
Täck över med plast och låt kalljäsa i kylskåp över natten, eller låt degen jäsa i rumstemperatur i 4 timmar.
När degen är jäst är det dags för steg och deg 2;
1 sats degpoolish
15 gram jäst
3 dl kallt vatten
1 msk salt
1 msk strösocker
7-8 dl vetemjöl special
Smula jästen och lös upp den med vattnet
Tillsätt poolish, salt, socker och mjöl
Arbeta degen i ca 15 minuter på låg hastighet
Låt degen jäsa i ca 1 1/2 timme
Dela sedan degen i 4 delar och forma till långa baguetter
Jäs under bakduk i ca 1 timma
Pensla sedan med vatten och strö över flingsalt eller frön, till exempel solros eller vallmofrön
Grädda i ugn med 240 grader, sänk temperaturen till 200 grader då bröden börjat få färg. Totalt ska baguetterna gräddas i 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar