söndag 7 februari 2010

Baguette


Jättesmarriga baguetter med recept från min favorit bakbok "a piece of cake" av söta Leila Lindholm. Lyxigt att bjuda på till lördagsmiddagen.

Först gör du en så kallad poolish;
5 gram jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl

Smula jästen och lös upp den med vattnet.
Tillsätt sedan mjölet och arbeta med krokar tills degen är lös och slät.
Täck över med plast och låt kalljäsa i kylskåp över natten, eller låt degen jäsa i rumstemperatur i 4 timmar.

När degen är jäst är det dags för steg och deg 2;
1 sats degpoolish
15 gram jäst
3 dl kallt vatten
1 msk salt
1 msk strösocker
7-8 dl vetemjöl special

Smula jästen och lös upp den med vattnet
Tillsätt poolish, salt, socker och mjöl
Arbeta degen i ca 15 minuter på låg hastighet
Låt degen jäsa i ca 1 1/2 timme
Dela sedan degen i 4 delar och forma till långa baguetter
Jäs under bakduk i ca 1 timma
Pensla sedan med vatten och strö över flingsalt eller frön, till exempel solros eller vallmofrön
Grädda i ugn med 240 grader, sänk temperaturen till 200 grader då bröden börjat få färg. Totalt ska baguetterna gräddas i 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar