
Bakade då dessa goda vaniljknutar med recept från Anna Theresia Bergström som driver ett café och hembageri på Österlen. Jag har minskat lite på mjölet då jag hellre tar i för lite än för mycket. Degen ska vara smidig och släppa lätt i bakbunkens kanter, men den får absolut inte vara för hård.
Vill man göra laktosfria bullar går dessa utmärkt att baka med vatten (istället för mjölk) samt vegetabiliskt margarin.
Ca 30 bullar
50g jäst
250 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
ca 15-16 dl vetemjöl (+ ev 1 dl till utbaket vid behov)
Fyllning
150 g smör
1 dl vaniljsocker
1 dl strösocker
Pensling
1 ägg samt pärlsocker
Smula jästen i en bakbunke, smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt (37 grader). Höll över lite av vätskan och rör med jästen tills den löst sig. Tillsätt sedan resten av vätskan, socker, salt och mjölet.
Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk i ca 45 minuter.
Blanda ihop fyllningen (låt smöret stå framme så det är mjukt och lätt att blanda).
Ta upp degen på mjölat bakbord och se så den är smidig att arbeta med. Dela degen i två bitar och kavla ut dem.
Bred på fyllningen och vik sedan ihop degen i tre delar på längden.
Skiva i ca 3 cm breda bitar. Dessa snurrar du sedan ihop till små knutar.
Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Jäs utan duk i ca 15 minuter.
Grädda i ugn med 225 grader i ca 12 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar