tisdag 2 mars 2010
Frukostbullar med dinkel
Har blivit helt brödtokig! En riktig hemmabakt brödsnobb. Det känns så lyxigt att skära upp hembakat och veta att det inte finns några konstiga tillsatser som gör att brödet är färskt tills nästa vår. Igår passade jag på att baka och frysa in lite goda frukostbröd. Utgick från ett recept ur en bok men då jag inte hade alla mjölsorter och kryddor hemma fick det bli en egen variant. Det blev hur som helst väldigt gott.
Du behöver;
35 gram jäst
2 tsk brödkryddor
1 nypa havssalt
50 gram smält smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl fint rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
4 dl vetemjöl special
1 1/2 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
Gör så här;
Smula jästen i en bunke.
Blanda honung, salt, brödkryddor och vatten med det smälta smöret och värm blandningen tills det är fingervarmt.
Höll blandningen över jästen.
Rosta fröna i en torr kastrull och blanda sedan ned dem i degvätskan.
Blanda i mjölsorterna i degvätskan, lite i taget samtidigt som du arbetar degen med degkrokar.
Då allt är blandat ordentligt (ca 10 minuter med krokar) så ska degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela degen i 12-14 bitar och lägg på en plåt.
Lägg över en bakduk och jäs ytterligare 1 timme.
Penla med smör alt. uppvispat ägg och strö över frön (sesam/solros etc)
Grädda i ugn med 200 grader i 10 minuter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar