måndag 1 februari 2010
Valnötsbröd
Nu är äntligen mitt valnötsbröd klart. Resultatet blev gott! Skorpan var ganska så hård och knapprig, inuti var brödet mjukt och saftigt. Det smakade gott och lite syrligt av surdegen. Här kommer hela receptet på valnötsbrödet.
Först ska det göras en rågsurdeg.
Du behöver;
5 dl vatten 45 grader
300 gram rågmjöl (ca 5 dl)
1 msk surdegsstart (se under fliken bröd och surdegsstart)
Blanda allt väl och låt jäsa i minst 12 timmar. Bäst är ju att göra surdegen på kvällen så den får stå över natten. När väl surdegen är klar tar själva brödet ca 3-4 timmar att baka och jäsa. Så skynda långsamt.
När så jäsningen av surdegen är klar är det dags för nästa deg.
Du behöver;
Rågsurdegen (se ovan)
2-2 1/2 dl vatten
ca 1 liter dinkelsikt (600 gram)
1 1/2 dl grahamsmjöl
100 gram valnötter
1 msk havssalt
40 gram anis eller fänkålsfrön
5 gram jäst (-japp enbart 5 gram)
Värm vattnet så det är ljummet, fördela jästen i vattnet. Blanda i salt och kryddan. Rör sedan i mjölsorterna och knåda med elvisp i 3-10 minuter. Blanda i valnötterna i slutet. Låt degen sedan vila i 1 timme.
Knåda degen rund och låt den vila i 10 minuter.
Dela den sedan i 2 bitar och forma till avlånga limpor. Låt dem jäsa under bakduk (helst i jäskorgar om det finns) i 1-2 timmar.
täll in brödet i en 250 gradig varm ugn i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 50 minuter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar