torsdag 4 februari 2010

Äppelkompott


En mycket god äppelkompott med en vuxen smak av punch! Passar väldigt bra som fyllning i goda bakverk eller som den är till lite vaniljglass. Orginalreceptet kommer från boken "Äppelkakor" av Ann-Kristin Hallgren. Mitt egna recept har en smak av lime, vanilj och punch.

Till 5 dl kompott behöver du;
0,5 kg skalade och urkärnade äppelklyftor (ca 4-5 äpple)
0,5 dl färskpressad apelsin (1 apelsin)
rivet skal av 1 lime
2 msk punch
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
om man vill en msk smör

Så här gör du;
Koka äppelklyftorna mjuka i apelsinsaften under lock på svag värme tills äpplena är mjuka. Rör om då och då. Tillsätt smakämnena. Öka värmen och låt alltsammans koka ihop under omrörning tills vätskan kokat in. Höll över i ren glasburk och förvara i kylskåp eller frys in om den inte ska ätas inom ca 2 veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar