tisdag 12 januari 2010

Chokladdryck -recept


Det är ingen nyhet att choklad är fylld av nyttiga ämnen. Då pratar vi inte vanligt ljus marabou choklad eller julpraliner, utan äkta vara med minst 70% kakaohalt. Chokladen ska vara ren utan massa socker och mejeriprodukter. Allra bäst är de så kallade kakaonibs, dvs kakaobönor utan skal. Smakar ganska så beskt att äta rent, men man kan blanda dem i till exempel sin smoothie eller müsli. Choklad innehåller antioxidanter vilket håller oss friska, flavonoider som hjälper till att hålla ett normalt blodtryck samt stearinsyra som har en neutraliserande effekt på blodets kolesterolhalt.
Här kommer ett recept på en god chokladdryck som jag gjorde efter skridskoåkningen i söndags. Barnen(7 och 3 år) tyckte den smakade för starkt. Jag tyckte den var supersmarrig och väldigt mättande.

Du behöver;
100 gram 70% choklad
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Koka upp mjölk, grädde och vaniljsocker i en kastrull.
Lägg chokladen i en egen kastrull. Häll lite av den varma mjölken över chokladen och rör tills den löses upp. Häll sen över resterande mjölk. Rör hela tiden.
Ställ kastrullen på en platta med svag värme, chokladen får inte koka för då skär den sig. Vipa tills det skummar och häll sedan upp i två stora koppar, alt. fyra små.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar