torsdag 14 januari 2010
Snabba brödet -recept
Varje vecka äter vi minst en vegetarisk måltid till middag. Idag blir det soppa och till det vill jag servera hembakat bröd. Det här brödet åt jag på öppna förskolan. Jag har gjort om receptet lite, men behållit den extremt korta jästiden. Det här är ett bröd som är godast nybakat med en skiva ost, gärna till soppan.
50 gram jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl olja
1 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
1 liter vetemjöl
1 dl solroskärnor
Smula sönder jästen i en bunke. Häll ned det ljumma vattnet, lite i taget och rör tills jästen har löst sig. Blanda då i oljan och de torra ingredienserna, men spar ca 1 dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen med degkrokarna till du har en slät och fin deg. Låt degen vila/jäsa i fem minuter i bunken.
Forma sedan degen till 4 avlånga limpor och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Låt plåten stå över varmt vatten, antingen över diskhon eller över en bunke som du fyller med varmt vatten. Jäs över vattenångan i 15 minuter.
För lite hårdare yta kan du pensla bröden med vatten. Jag valde också att strö över lite havssalt och sesamfrön, men det går bra utan.
Grädda dem sedan i ugn med 225 grader i 15 minuter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar