söndag 17 januari 2010

Mörkt bröd -supergott


Det här brödet är en stor favorit hos mig och alla som jag bjudit det på! Det är fullt av nyttiga godsaker -du kan lägga till eller dra ifrån smaksättarna beroende på vad du tycker om. Jag har russin, solrosfrön och linfrön. Vill du hellre ha till exempel nötter och aprikoser är det bara att byta ut. Brödet är barnsligt enkelt att röra ihop dessutom. Idag hjälpte min 3-åring till och så gott som helt utan klet. Det blir en stor smet så det behövs en stor bytta att blanda i. Jag brukar veva ihop brödet i min rymliga pastagryta. Ingen jäsning eller knådning behövs!

Du behöver;
1 liter filmjölk
2 dl sirap
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
2 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl

Gör så här;
Blanda fil, sirap, salt och bikarbonat i en stor bunke. Tillsätt solrosfrön, linfrön och russin. Blanda sedan i alla mjölsorter, lite åt gången och rör försiktigt med en slev tills allt är blandat. Klicka i smeten i en smörad brödform och strö över lite mjöl. Grädda i ugn med 200 grader i 60 minuter, därefter sänker du graderna till 175 och gräddar ytterligare 30 minuter. Titta till brödet under gräddningen, efter ca 40-45 minuter brukar jag täcka över med ungsfolie så att det inte blir bränt. Låt brödet vila ca 5 timmar i formen innan du äter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar